sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Parcul Carol











Daca tot sunt in zona, m-am hotarat sa ma odihnesc putin in Parcul Carol. (Treceam pe Bd Regina Maria si facusem poze pentru "Bragadiru")
Parcul, amenajat in cinstea implinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, are o istorie lunga. Se spune ca Mitropolitul Filaret (de aici numele zonei) s-a dus la voda sa ceara ajutor pentru biserica.
Povestea spune de Ramnic. Nu va ganditi la Ramnicu Valcea sau la Ramnicul Sarat. Episcopia Ramnicului era undeva, in zona Ateneului Roman. Despre aceasta biserica vorbeste domnul Emanuel Badescu.
Asadar, voda doneaza bisericii terenul cu conditia ca aici sa se ridice o fantana. Pe locul unei fantani degradate. Se spune ca aceasta a fost cea mai frumoasa fantana. Dupa ce s-a degradat si aceasta, in 1870, primarul GG Cantacuzino ridica o alta fantana ce poate fi vazuta si azi.
Parcul, amenajat dupa planurile arhitectului peisagist Redont si pus la punct cu standurile Expozitiei Generale din 1906 sub ingrijirea atenta a prof. Istrati, nu arata ca azi. In locul Mausoleului era Palatul Artelor, devenit prin donatie Muzeul Militar. Acesta a ars.
In fata sa era Grota Ursilor, fosta pivnita a unei terase ce se pare ca se numea Trocadero. In fata grotei, Gigantii (ii gasiti de o parte si alta a aleii principale) si Frumoasa Adormita (mutata in Herastrau).
Pe latura dinspre str Carandino - Muzeul Tehnic. Turnul lui Tepes este o relica a Cetatii Poienari. Pe cealalta latura - Biserica Barbatescu nou. Sau Cutitul de Argint. In deal s-au amenajat Arenele Romnae, iar mai sus, era Casa Bosianu, facand azi parte din ansamblul ce apartine Academiei Romnane. In parc era si o moschee. Dupa ce a fost dezansamblata de comunisti, s-a mutat in spatele blocurilor de la statia de metrou Pieptanari.
Ar mai trebui sa spun ca Fantana Zodiac, aflata la intrarea in parc, a aparut in anii '30 cu ocazia Zilelor Orasului. Pe atunci nu se descoperise, in Mehedinti, "actul de nastere al orasului". Zilele se serbau pe durata unei luni, intre mai si iunie.
Dar, mai bine, sa nu va mai plictisesc.

4 comentarii:

myself spunea...

sunt reusite:x

coco spunea...

aste-s frumoase...eu le-am facut cu telefonul :)

Mihai spunea...

Serios? Probabil ca telefonul dvs nu focalizeaza de aproape, dar pozele celelalt mi se par reusite.

Anonim spunea...

toate fotografiile sunt reusite dar ultimele doua imi plac in mod deosebit!