luni, 28 noiembrie 2011

Bulevardul Aviatorilor














Mi-am terminat plimbarea "la sosea" in dreptul "Bufetului". Nu mi-am terminat insa plimbarea de azi. Rondurile sos Kiseleff sunt separate de str Ion Mincu.
Cine a fost Ion Mincu? Nascut in 1852 la Focsani, a fost arhitect, inginer, profesor si deputat. El este "parintele" stilului "neoromanesc" in arhitectura.
In Bucuresti a locuit in casa de pe strada Verona, actualmente sediul unei uniuni a arhitectilor.
Intre 1903 si 1912 (anul decesului) este presedintele Societatii Arhitectilor Români.
De la monumentul Eroilor aerului ma intorc spre Piata Victoriei pe bulevardul Aviatorilor (fost Soseaua Jianu). La intersectia cu Aleea Alexandru, un palat clasic francez construit de arh Grigore Cerkez (1915) in stilul Palatului Biron din Paris. Proprietarul initial a fost magistratul Ioan Manu, apoi, in urma falimentului bancii Marmorosch-Blank, a fost proprietatea industriasului Max Auschnitt. Dupa venirea comunistilor, aici a locuit Dr Petru Groza, apoi a fost ambasada Argentinei. Azi palatul apartine lui Gigi Becali. Nu necesita alte comentarii.
Alaturi de palat, Garajul Leonida, iar vis a vis, cladirea Institutului de istorie "Nicolae Iorga". Institutul este construit in stil "neoclasic simplificat" (un fel de modernist) dupa planurile arh Petre Antonescu si a fost inaugurat in 1939.
Trecand de statia de metrou, sediul Guvernului. Dupa cum vedeti, nu-l da jos nici cu macaraua! Cladirea a fost ridicata incepand cu anul 1937 dupa planurile arh Duiliu Marcu in spatele Palatului Ministerului de Externe. Cladirea, numita Palatul Sturdza a fost ridicata in 1899 pentru "Beizadeaua vitel" (Printul Sturdza), cel ce nu s-a bucurat prea mult de cladire (kitch, dupa parerea mea). Trebuie spus ca la data inaugurarii printul era nonagenar! Palatul Sturdza (lasat in paragina) a fost demolat la scurt timp dupa inaugurarea cladirii Guvernului.
Gata pentru azi! Despre Tonola vorbim maine.

3 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

„Dupa venirea comunistilor, aici a locuit Dr Petru Groza, apoi a fost ambasada Argentinei. Azi palatul apartine lui ..„
Că locuiește într-un palat , asta știam , dar să mi-o spuneți, așa, în dimineața asta splendidă, într-o plimbare însorită..praf m-ați făcut.

Mihai spunea...

Ma indemnati sa mint?

INCERTITUDINI spunea...

Nu!
Spun doar că sunt adevăruri care dor.