duminică, 27 noiembrie 2011

La sosea

















Am ajuns la Muzeul Antipa. Datoram cladirea eforturilor lui Grigore Antipa, pe atunci, directorul muzeului de stiinte naturale. Intre 2006 si 2011 muzeul a fost inchis pentru reamenajare. Redeschis in septembrie, aduna o multime de vizitatori. Si azi era coada.
In continuare este Muzeul Taranului Roman despre care am mai scris. Cladirea inceputa tot in zorii secolului XX a fost finalizata abia in anii '40.
Peste drum se afla scoala "I H Radulescu" construita in stil neoromanesc de Giulio Magni (1895). Mormantul lui Heliade Radulescu este in curtea bisericii "Izvorul Tamaduirii" - Mavrogheni aflata tot pe strada Monetariei. Trebuie sa va spun ca intre scoala si biserica era la inceputul secolului XX cladirea Monetariei Statului. Actualmente Monetaria Statului functioneaza intr-o cladire aflata pe strada Fabrica de Chibrituri, cladire ridicata in anii '30 in stil modernist.
Sa traversam Soseaua. Nu e usor. S-au inventat niste stopuri pentru pietoni pe care le putem numi foarte bine "impotriva pietonilor". Apesi pe buton si astepti. Si astepti! Si astepti!!! In sfarsit, traversezi. In dreapta este cladirea in stil noebrancovenesc a Institutului Geologic, proiectata de arh Victor Stefanescu, cladire ce a fost inaugurata in 1908. Se observa influenta arhitecturala a manastirilor Romanesti. Aici functioneaza si Muzeul Geologiei.
In stanga incepe parcul. Arh peisagist Carl Meyer, gradinarul baronului Hegal, directorul gradinilor imperiale austriece, incepe amenajarea soselei Kiseleff in 1843. Realizeaza primul rond (cuprins intre Institutul de Geologie si "Bufet" (1892) - proiect Ion Mincu pentru pavilionul romanesc la Expozitia de la Paris 1889)
Aici se termina drumul meu. Nu mai merg spre al doilea rond. Cel ce se termina la Arcul de Triumf. Al treilea! Primul a fost ridicat in 1878, pentru a sarbatori victoria Armatei Romane in Razboiul de Independenta. Dar despre asta, alta data.

9 comentarii:

C.L.M. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
C.L.M. spunea...

Foarte interesanta postarea:D:)

myself spunea...

imi plac bancile:x

INCERTITUDINI spunea...

Nici în cele mai îndrăznețe gânduri n-aș fi făcut o atât de frumoasă plimbare nocturnă!
Când vă spun să vă gândiți la un manual, chiar vorbesc serios.
Este păcat mare ca atâta informație, dublată de fior personal, să rămână doar însemnare de blog.
Seară bună!

Mihai spunea...

@ C.L.M. - fac ce pot
@ refresher - mie nu-mi plac pentru ca fac camatarie!
@ INCERTITUDINI - Ma bucur ca v-a placut plimbarea pe blogul meu

C.L.M. spunea...

faceti bine:) Seara faina:)

Mihai spunea...

Multumesc. La fel si dumneavoastra

Lilick Auftakt spunea...

Frunze... :)

Mihai spunea...

Asa e toamna.