vineri, 11 noiembrie 2011

Buget







Se vorbeste de foarte mult timp despre buget. Presedinte, guvern, opozitie, analisti (unii cu ochi umezi), realizatori radio ori tv, gospodine. Toata lumea discuta despre buget. Sa crestem TVA-ul, sa scadem taxa de muraturi, sa indexam, sa compensam. Un amalgam total. Sunt bani pentru pensii? Dar pentru salariile bugetarilor?
Ce este bugetul? Desigur, nimeni nu stie precis. E o chestie la care se aduna bani de la firme si de la populatie si care se varsa intr-un sac. Aici intervin "specialistii". Ei impart banii pe categorii. Astia la armata, astia la politie, astia la sanatate...
Nu am reusit niciodata sa inteleg cu ce se ocupa specialistii. In general bugetul e mai mic decat cererea. Asa se face ca toate tarile (se pare ca mai putin China) cheltuiesc mai mult decat produc. Deficit bugetar. Cuvantul magic.
Ce se intampla cand in familie se termina banii din leafa? Merge si acasa cu deficitul bugetar? Se poate. Dar pana cand? Cred ca o gospodina este mai specialista decat "specialistii". Nu cred ca o gospodina ar accepta un aragaz in panta.

8 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Am fugit de calcule .
Viața m-a făcut o bună contabilă, prima lecție o știu de la bunica- fiecare trebuie să se întindă cât îi este plapuma.

Mihai spunea...

Dar daca plapuma are deficit?

INCERTITUDINI spunea...

Te faci melc!!!hihihi!

INCERTITUDINI spunea...

p.s. fotografia cu nr. 5 este superbă!!

C.L.M. spunea...

despre buget invat si eu acum la scoala:)) e cam plictisitor ce-i drept, da' e necesar:)

Mihai spunea...

Multumesc pentru aprecieri. Sa inteleg ca nu sunt singurul care ma apreciaza. Bugetul e o minciuna ca oricare alta. Prevede si prevede si in plus, neprevazut. Si nu le iese.

C.L.M. spunea...

Bugetul e o mare minciuna!

Mihai spunea...

Pe principiul "minte-ma frumos"