duminică, 27 noiembrie 2011

Gradina Braslea





Pana acum 160 de ani zona ce cuprinde Parcul Icoanei si Parcul Ion Voicu era cuprinsa in Gradina Breslea. De aici izvora inainte de 1820 un rau ramas celebru in memorie, Bucurestioara. Interesant este ca pe net circula o poza care se pretinde ca ar prezenta o imagine a raului. Domnul Radu Oltean demonteaza mitul, demonstrand ca era o poza a Dambovitei. Se pare ca raul s-a colmatat inainte de 1820.
La 1860 terenul Parcului Ion Voicu a fost cumparat de librarul George Ioanid care l-a transformat in livada si grdina de legume si zarzavaturi.
In 1872 Primaria (al carui sediu, construit dupa planurile lui Vilacrosse, se afla pe malul Dambovitei, in apropierea Hanulul Manuc, la intrarea in pasajul Unirii) a incheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei gradini pe maidanul Icoanei. Atunci se deseaca si balta Bucurestioarei, ultima amintire a raului.
Odata cu aparitia Scolii Centrale de fete (1889-1891, arh Ion Mincu) sistematizarea zonei este accelerata. Apar vilele din jurul parculul Ioanid (vechiul nume al parcului Ion Voicu), opera al unor importanti arhitecti romani (Petre Antonescu, Ion D Berindei, Ion I Berindei, Grigore Cerchez, Paul Smarandescu, Dimitrie Harjeu, Horia Creanga...
In 1904 statuia lui G C Cantacuzino realizata de francezul G Dubois, completeaza piata cu acelasi nume, piata ce separa Parcul Icoanei de Parcul Ion Voicu.

3 comentarii:

vassyle spunea...

Foarte interesant. Tot ce este legat de București mă interesează. De aceea urmăresc multe bloguri interesante, legate de orașul unde m-am născut, învățat, lucrat și unde trăiesc. Am să urmăresc blogul Dvs. Mă doare când vechile clădiri bucureștene sunt demolate. Ultima lovitură HALA PROGRESU construită de primarul capitalei Alexandru DONESCU prin 1935. După multiple „modernizări” a fost demolată de buldozerele primarului (fost chelner la „mărul de aur”) Piedone.
Toate cele bune!

INCERTITUDINI spunea...

Contrastul dintre fond și fotografiile dumneavoastră pune și mai clar într-o lumină specială valoarea imaginilor.
Vă citesc cu drag!

Mihai spunea...

@ Vassyle - Multumesc pentru aprecieri. Am sa incerc sa aflu mai multe despre Hala Progresul.
@ INCERTITUDINI - Multumesc. Ma bucur ca descoperiti lucruri ce vi se par interesante legate de pozele mele