miercuri, 30 noiembrie 2011

O plimbare








Intru pe strada V Alecsandri. La numarul 18 este casa in care a locuit Eugeniu Buchman, secretarul particular al regelui Carol I. Alaturi e o cladire foarte interesanta. Pare o casa de munte. Este Muzeul Storck, o casa construita de Frederic (Fritz) Storck, fiul sculptorului Karl Storck, împreuna cu sotia lui, pictorita Cecilia Cutescu-Storck, dupa planurile arh Alexandre Clavel.
Trec de biserica Visarion, de ruinele casei Solacolu, construita de arh I D Berindey si ies in bd Lascar Catargiu. Aici, la numarul 12, este casa in care a locuit Dinu Lipatti, ridicata în 1906 dupa planurile arh Petre Antonescu, în stil Art Nouveau.
Ma intorc inspre Piata Romana. Numele pietei vine de la fostul nume al strazii Eminescu (se numea str Romana) pe coltul dintre Bd Lascar Catargiu si str Caderea Bastiliei (fosta Cometa), un alt monument istoric: Casa Gh Petrascu - arh Spiridon Ceganeanu, in stil neoromanesc. Ornamente ceramice, iar interioarele sunt pictate de Gh Petrascu.
Traversez bd pentru o ultima fotografie: Palatul Bratianu construit pentru un oarecare Carlova in 1896 (V Carlova traise cu 70 de ani inainte!) este cumparat de copiii generalului Bratianu. Intre 1921 si 1950 a locuit aici Constantin (Bebe) Bratianu, fost ministru si deputat liberal (ne spune placa de pe Palat).

2 comentarii:

coco spunea...

imi place tare a 2-a casa...

Mihai spunea...

In acea casa a locuit secretarul particular al Regelui Carol I.