luni, 6 august 2012

Statuia Lupoaicei


Nu stiu de ce imi vine in minte un obicei al profesorilor de engleza. Toti spun ca in engleza vixen e "vulpoaica". Asta pentru a deosebi de fox, care e "vulpe generica"!
Dictionarul englez da mai multi termeni cum ar fi: viespe, ciumă, scorpie, şerpoaică, femeie rea şi arţăgoasă sau zgripţuroaică. In acest mod simplu, am aflat adevaratele calitati ale catelusei cu care sunt dotat, Monica. Este adevarat ca i mai se spune si foxy, ceea ce nu este real, ea fiind maronie, fara tente de roscat. Nici viclean sau vuplesc nu i se potrivesc, ea fiind mai bleaga de felul ei.
Dar, trebuia sa vorbim de "Lupoaica" (Lupa Capitolina), a carei poveste...
"Lupoaica" are mai multe povesti. Cea care nu ne intereseaza acum se refera la nasterea Romei. Pe noi ne intereseaza pereglinarile statuii prin Bucuresti.
Statuia este executata de un artist, ramas anonim, grec si primita in dar de la municipalitatea Romei cu ocazia implinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, precum si cu ocazia implinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol, in 1906.
Si acum cronologia mutarii statuii (De la Wikipedia. Pentru a nu gresi datele):
1906 Arenele Romane din Parcul Carol
1908 Piata Roma (actuala Piata Sf. Gheorghe)
1931 Dealul Mitropoliei (Cu ocazia inceperii lucrarilor pentru deschiderea Bulevardului Bratianu)
1965 Parculetul din Piata Dorobanti
1997 Piata Romana (Intrarea in Piata Romana, venind dinspre Bulevardul Lascar Catargiu)
2010 Piata Sf. Gheorghe (Ce a mai ramas din ea, in fata magazinului Voaleta. As fi spus Bucuresti, dar din acesta nu mai exista decat cladirea, lasata in paragina)
O statuie plimbata, furata, regasita...

PS Nu-mi cereti poza cu "Lupoaica". Nu stiu daca mai am.

2 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Întrebare: de ce v-ați luat o cățelușă bleagă?

Posibil răspuns la o întrebare neformulată: într-un fel, m-am dumirit, nu este vorba despre Lupoaica oferită bucureștenilor de un tătic, care n-a apucat, săracul, s-o vadă ajunsă chiar pe treptele Muzeului Național.

Sau greșesc?

Mihai spunea...

M-am trezit cu catelusa pe cap. Nu ne prea iubim. Reciproc.
Cat despre statuie, desigur, nu despre aia vorbesc.