sâmbătă, 4 august 2012

Atmosfera


Oare atmosfera Pamantului a fost intotdeauna asa cum o stim azi? Se pare ca nu. Intr-un documentar se vorbeste despre "anul fara vara". Acum vreo 200 de ani. Cauza? Un vulcan din Islanda.
Daca luam in calcul faptul ca in prima faza a Pamantului nu exista crusta, este probabil ca atmosfera era plina de sulf, metan si bioxid de carbon. Dupa racirea crustei, se pare ca a aparut si viata. Viata, reprezentata de cianobacterii, a dus la aparitia oxigenului in atmosfera.
Pentru a va baga in ceata, cianobacteriile sunt procariote care, printr-un proces de fotosinteza, elimina, ca material rezidual, oxigen. Si acum, hai sa va lamuresc. Procariote sunt celule simple care nu au nucleu. Acizii nucleici sunt imprastiati prin celula. Fotosinteza este tipica plantelor. Ele extrag bioxidul de carbon si, prin intermediul luminii solare, il transforma (impreuna cu mineralele din mediu) in substante organice. In acest proces elimina oxigen.
A trebuit un miliard de ani pentru ca atmosfera Pamantuliui sa se oxigeneze. Perioada aceasta lunga de timp ne-o da... fierul. La inceput nu a existat oxigen in atmosfera. (V-am mai spus-o). In aceasta perioada fierul, un metal foarte reactiv din punct de vedere chimic, s-a combinat cu sulful, rezultand pirita (cunoscuta ca "aurul nebunilor"). Odata cu aparitia oxigenului, acesta s-a combinat cu fierul, rezultand "dungile de fier" (rugina, hematita). In momentul in care tot fierul a fost redus (oxidat), oxigenul a inceput sa fie eliminat in atmosfera.
"Marea catastrofa de oxigen" s-a produs acum 2,5 miliarde de ani, proces care a dus la o mare extinctie a vietii anaerobe. Extinctie inseamna disparitie in masa, iar viata anaeroba este reprezentata de organismele care se dezvolta in lipsa oxigenului. Pentru ele oxigenul este un gaz otravitor.
Chiar si ulterior proportia gazelor din atmosfera terestra nu a semanat cu cea actuala. Se presupune ca in vremea dinozaurilor atmosfera era mai bogata in metan si bioxid de carbon. Acesta ar putea fi un motiv pentru care reptilele, animale cu sange rece, s-au dezvoltat atat de mult in Mezozoic.

PS Citeam pe un blog ca Venus, avand atmosfera, are temperatura (la suprafata) de 470 de grade. De aici, prin deductie, autorul presupunea ca pe Pamant, in absenta oxigenului, trebuia sa fie 100-200 grade. Fals! La formarea sa, Soarele era mai slab energetic. Emitea aproximativ 70% din radiatia actuala.

7 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Din toamnă, mă apuc serios de studiu.

Raisa spunea...

Eu cred că da..

Mihai spunea...

Niste sapaturi facute de curand in Antarctica au scos la iveala planta tropicale de acum 55 de milioane de ani. Se estimeaza ca la inceputul Cenozoicului temperatura medie era de 20 grade. Mi-am amintit de "evenimentul Azolla". Niste ferigi de apa dulce imense au dus la o incalzire globala acum vreo 56 de milioane de ani, iar scufundarea in Oceanul Arctic (patura de 8 metri!!) ar fi dus acum 49 de milioane de ani la o racire accentuata a climei. Au aparut calotele de gheata la poli.

Probleme de sanatate spunea...

Se presupune ca, extinderea industrialiozarii a dus la cresterea alarmanta a dioxidului de carbon in atmosfera ceea ce a dus la cresterea amenintatoare a temperaturii globale medii anuale cu cca 2 grade celsius. Aceasta crestere de temperatura este determinata de efectul de sera si, daca nu se iau masuri, in 50-60 de ani va face din Terra, o planeta de nelocuit. Efectul de sera consta in impidicarea elibararii in cosmos a caldurii acumulate la suprafata unei planete si acumularea acesteain atmosfera unei planete datorita prezentei unor gaze. Aceste gaze sunt, dioxidul de carbon pentru Terra si trioxidul si dioxidul de sulf pentru venus unde presiunea este de sute de atmosfere iar temperatura de 480 grade

Mihai spunea...

De nelocuit de oameni. Insectele si plantele tropicale nu vad de ce ar avea de suferit.

Probleme de sanatate spunea...

Eu nu vad de ce sa fie oamenii obligati, sa suporte gandacii, tantarii si excesul de matase a broastei la strandul cu aer conditionat.

Mihai spunea...

Dar gandacii? Ei de ce sa ne suporte?