duminică, 5 august 2012

Extinctii


De-a lungul timpului, viata a avut mult de suferit. Perioadele in care au disparut multe specii le numim extinctii. Poate ca cea mai mediatizata extictie este cea de la sfarsitul Mezozoicului, atunci cand au disparut diozaurii.
Se vorbeste de un meteorit urias care ar fi lovit Pamantul. Pentru ca evenimentul a avut loc acum 65 de milioane de ani, gasirea urmei lasate de meteorit a fost foarte dificila. Va povesteam ca principala cauza este eroziunea. Vantul, ploile, cutremurele au nivelat urma craterului lasat in urma de meteorit. Intr-un final oamenii de stiinta sunt convisi ca l-au gasit in Golful Mexic.
Problema este ca e greu de crezut ca un meteorit cazut in Golful Mexic ar fi omorat dinozaurii din Australia. Trebuie sa fi intervenit si alti factori. Este credibila o schimbare a factorilor de mediu, factori care sa fi dus la destabilizarea unor specii, precum si o intarire a altora. Ma gandesc la posibilitatea ca un microb sa fi devenit mai virulent si sa fi afectat in masa dinozaurii. Ma gandesc, comparativ, la diverse boli care au afectat lumea. Gripa Hong-Kong din anii '70, Febra Spaniola din anii '20, epidemiile mai vechi de ciuma...
O perioada mai putin cotata ca extinctie este sfarsitul Carboniferului. Atunci, probabil tot din cauza uor schimbari climatice, a existat o perioada in car terenul a devenit malastinos. Copacii care au murit, s-au afundat in mlastini, ducand la aparitia depozitelor de carbune.
O concluzie? Evolutia vietii a fost o schimbare de specii. Au ramas speciile rezistente, celelalte trebuind sa se adapteze noilor conditii. Cele care nu au reusit, au disparut.

12 comentarii:

Probleme de sanatate spunea...

Cauzele extintiei unor specii pot fi multiple. Daca e sa facem un inventar, pe primul loc as situa modificarile climatice care pot duce la disparitia unor specii de plante specifice unor areale geografice. Unele specii de plante de exemplu nu pot supravietui in conditii de se ceceta sau numai intre anumite intervale de temperatura (nu o sa vezi palmieri in arealele geografice corespunzatoare climei temperate). O alta cauza ar fi epidemiile ce afecteaza atat speciile vegetale cat si animale. Ipoteza cu meteoritii sau cu asteroizii care ar fi lovit Pamantul deasemeni este de considerat din cauza modificarilor pe termen lung de ordin climatic in urma unor astfel de incidente.

Mihai spunea...

Da. Epidemiile reprezinta dezvoltarea altor forme de viata (bacterii). Dar, daca tot vorbim de bacterii, sa nu uitam de cele din tractul digestiv. Daca acestea sunt atacate de alte bacterii, apar probleme pentru fiinta in care cresc cele dintai. Ar putea fi o cauza a unei extinctii. Nu?

Probleme de sanatate spunea...

Bacteriile sunt atacate de virusi bacterieni ce se numesc bacteriofagi.
Este discutabil daca a disparut vreo specie bacteriana; este discutabil daca a disparut virusul variolei (in natura nu ma refer la rezervele existente in institutele unde se prepara vaccinuri sau in centrele secrete militare). E posibil sa se spuna ca a fost eradicat bacteria care produce sifilis in cazul cand teoretic nu mai calca nimenio stramb timp de 20-30 de ani iar restul se trateaza.

Mihai spunea...

Este si greu! A identificat cineva toate speciile de bacterii? De ce nu ar exista "bacteria dinozaur", ori "bacteria leopard"?

Probleme de sanatate spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Probleme de sanatate spunea...

S-a clonat pe bacteria Escherichia coli genele implicate in sinteza cheratinei la om (proteina care exista in unghii si la nivelul podoabei capilare)...nu inseamna ca bacteriile respective devin paroase sau ca o sa puarte ghiare.

Raisa spunea...

Şi aşa se va întâmpla şi de acum înainte.Tot timpul vor dispărea şi vor apărea noi specii..

Probleme de sanatate spunea...

Totusi, exista si specii care s-au conservat de vreo 300 de milioane de ani,spre exemplu Nautilius, o specie de cefalopod.

Mihai spunea...

@ Probleme de sanatate - Adica s-au facut bacterii hippy?
@ Raisa - Selectie naturala. Rezista cel ce se adapteaza.

Probleme de sanatate spunea...

Cu exceptia faptului ca nu consuma marijuana...dar mai poti sa stii ?

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

Ca să vedeți că mai scormonesc și eu, din când în când-

http://incertitudini2008.blogspot.com/2010/04/din-adancuri.html

Mihai spunea...

Am recitit cu placere postarea. Vulcanii. Sunt mai multe feluri de lava. O poveste intreaga. Nu stiu daca voi scrie despre ei. Ei aduc materie noua acolo unde faliile se "mananca intre ele"!