luni, 17 septembrie 2012

Parcul Tei








Ieri dimineata am fost prin parc. Daca nu il recunoasteti, e parcul Tei. Dupa unele surse, parcul ar fi fost amenajat prin anii '50. Altii, mai putin credibili, vorbesc de anii '30. Cred ca se face o confuzie legata de amenajarea lacurilor de pe Colentina. Cel mai credibil pare a fi ca parcul ar fi fost amenajat in jurul anului 1830. Zona apartinea in acea vreme lui Grigore Ghica, fost domnitor al Tarii Romanesti. Aici isi ridicase un palat in 1832. Azi palatul este izolat de parc prin soseaua Petricani, dar, in acea perioada, domeniul era in afara orasului. Prin anii '50 parcul a primit numele de "Parcul 8 mai" (ziua PCR), nume pe care il gaseam si in anii '90! O noua amenajare s-a efectuat dupa 2000. O alee a primit in 2007 numele de Heydar Aliyev, fost presedinte al Azerbaidjanului (1993–2003). Cine a fost Aliyev? Un fost sef al KGB-ului. Trecut pe "linie moarta" dupa in perioada de deschidere a URSS (perioada Gorbaciov), intra in lupta pentru presedentia Azerbaidjanului. As mai remarca doar ca Azerbaidjanul si-a capatat indepententa in 1991, iar in anul in care Aliyev a devenit presedinte, a aderat la Comunitatea Statelor Independente.

In parc gasim si o statuie a lui I.L.Caragiale. Nascut in 1852 la Haimanale (azi comuna a luat numele scriitorului), ca fiu al lui Luca Șt. Caragiale, administratorul moșiei din Mărgineni. Ar mai fi de remarcat faptul ca bunicul scriitorului era bucatarul domnitorului Caragea si a ajuns in Tara Romaneasca datorita acestei domnii.

Atat pentru azi. Pentru a utiliza o fraza folosita de crainicii sportivi, nu va pot spune decat: "Va multumesc pentru atentie!"

12 comentarii:

Probleme de sanatate spunea...

Mai bine foloseau denumirea de aleea KGB-istului, ca asa stia toata lumea despre cine este vorba

Mihai spunea...

Lacati KGB-isti a avut fosta URSS...

Probleme de sanatate spunea...

Pacat ca se simte lipsa unei statui care sa-l infatiseze pe fostul bucatar al Domnitorului Caragea

Mihai spunea...

Nu e nevoie. Se spune ca atunci cand fiul lui Nenea Iancu, devenea prea arogant, acesta ii amintea originea. Ii spunea: "Vezi tesitura asta? E mostenire de la stramosii nostrii care carau tava cu placinte pe frunte!"

Probleme de sanatate spunea...

Da erau placinte veritabile, nu fornety sau alte prostii cu E-uri cum gasest azi printre produsele de patiserie.

Mihai spunea...

:))

Probleme de sanatate spunea...

Pe alee, un porumbel ratacit nu-si gaseste rostul, se plimba agitat, cu gandul spre clipa fericita.

Mihai spunea...

Recunosc. E vina mea. Poza e slaba. Acolo e o stancuta.

Probleme de sanatate spunea...

Pacat...trebuia sa fie un strut

Mihai spunea...

:))

Probleme de sanatate spunea...

Excelenta poza cu fantana arteziana sprijinita de ingerasi

Mihai spunea...

Multumesc.