luni, 10 septembrie 2012

Biserica Romanao Catolica Sfanta Maria - Baratia


Zilnic, mii de bucuresteni trec pe langa aceasta cladire ciudata, cu turla de lemn. Putini stiu ca a fost ridicata de calugarii franciscani.
Cand? Parintele paroh, Eugen Bortoş, spune ca a fost ridicata la 1321, dar atestarea certa este abia din 1558.
Istoria lacasului este foarte zbuciumata. In 1595 a fost incendiata de turci. In 1633, bogatul negustor venetian Locadelli ridica o noua biserica. Peste 24 de ani este incendiata de tatari si e refacuta peste 5 ani. In secolul XIX trece prin cateva incendii, cel mai mare fiind cel care a cuprins intreg orasul la 1847.
Biserica e refacuta, capatand forma actuala, in 1928, dupa planurile arhitectului Carol Cortobius.
Cam atat. Putin, dar eu doar atat am retinut. O cladire din alta epoca, chiar daca forma actuala nu a implinit inca un secol.

6 comentarii:

Probleme de sanatate spunea...

Romanii au fost si sunt un popor care, in general,isi respecta trecutul istoric, isi respecta lacasele de cult. Cu toate acestea in "epoca de aur" au fost demolate unele biserici, de exemplu Biserica Sf. Vineri.

INCERTITUDINI spunea...

Mea culpa!
Cunosc atât de puțin din frumusețile Bucureștilor.

Mihai spunea...

@ Probleme de sanatate - Sa respectam adevarul istoric! In vremea Regelui Carol I au fost demolate 25 de biserici. As aminti "Manastirea Sarindar", cea care se afla in locul in care este azi Cercul Militar National si "Episcopia Ramnicului" ce era plasata in zona Ateneului.
@ INCERTITUDINI - Biserica e proaspat renovata. Merita vazuta.

Probleme de sanatate spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai spunea...

Scuze. "Sunteti in eroare!" Nu vorbeam de Carol al II-lea. Carol I era ofiter prusac, pur si simplu bulversat de starea in care a gasit Tarile Romane in momentul in care a venit in Bucuresti.

Probleme de sanatate spunea...

Nu ma asteptam la Carol I sa faca asa ceva (ma asteptam daca era Carol al II-lea)