miercuri, 10 iunie 2009

Biserica Sf Elefterie Vechi


Pe strada Elefterie iti sare in ochi o bisericuta aflata pe axul drumului. Este o biserica ridicata in anii 1743-1744 din dania lui Maxim Cupetul, negustor ce locuia in Mahalaua Coltei.
"Nu pot sa nu vorbesc despre mica insula Sfantul Elefterie, unul dintre cele mai frumoase colturi ale Bucurestiului. E un loc de nepretuit intr-un oras unde domnesc luxul si placerea, dar trist pentru cine nu gaseste incantare decat in frumusetea naturii" (Sulez - secolul al XVIII-lea)
Biserica a fost ridicata pe un mic ostrov disparut odata cu regularizarea Dambovitei, lucrare ce se desfasoara intre anii 1880-1883, dupa proiectul inginerului-arhitect Grigore P. Cerchez si in antrepriza lui A. Boisquerin. 
Poate datele istorice nu sunt atat de relevante ca o plimbare prin zona. Impunatoarea Biserica Sf Elefterie Nou, ridicata in 1935, pentru ca vechea nu mai era suficient de incapatoare pentru enoriasii din zona, sau casa actorului V. Maximilian (Str. Sfântul Elefterie 54) sunt repere pe o strada linistita.

Un comentariu:

oceania spunea...

da, stiu bisericile, super interesante. pe vremea cand faceam pe ghidul cu turistii straini, cele doua biserici erau incluse in turul de oras.