marți, 31 iulie 2012

Sa ne dam cu presupusul



Cum s-a format Universul? Dar Pamantul? Intrebari. Omul a fost dintotdeauna curios. Vrea sa stie. De aceea se duce la vrajitoare. Vrea sa stie ce ar urma sa se intample. De aceea studiaza istoria. Vrea sa stie ce si cum s-a intamplat.
Va spun din start ca nu sunt de acord cu "specialistii" care vorbesc de marea explozie. Nu cred in teza potrivit careia Universul s-a fi format din nimic, prin Big Bang. Mi se pare o aberatie. Mi s-a parut o aberatie din momentul in care a aparut teoria. Mai degraba as fi de parerea ca Universul face parte dintr-un Superunivers alveolar in care Universul nostru reprezinta o alveola. O alveola in care a intrat materie prin ceea ce numim "Big Bang" si iese prin "Black Hole" (gaurile negre). Se pare ca si altii sunt de aceiasi parere. Am aflat de curand ca niste astronomi au o teorie asemanatoare parerii mele. OK. Ei sunt astronomi. Parerea lor e mai competenta decat a mea. Nu-mi asum paternitatea absoluta a ideii. Dar ideea mi-a venit independent de teoria lor. Asta pentru a ma da mare!
As vrea sa retinem un lucru esential. Istoria ramane stiinta care PRESUPUNE ce si cum a fost. Detine dovezi, dar dovezile sunt interpretabile. Poate ca nu vom sti niciodata ce si cum a fost. De ce sa dam crezare "curentului"? Mark Twain spunea ca atunci cand ajungi sa fii de acord cu parerea majoritatii, e timpul sa ti-o revizuiesti.

31 de comentarii:

https://incertitudini2008.blogspot.com spunea...

În vacanța dintre gimnaziu și liceu, așa cred, am citit o carete- Luntrea sublimă. Mi-a plăcut mult, mult de tot. Atunci eram sigură că am înțeles totul.
În liceu, am avut o profesoară de geografie extraordinară. Trăiește. Și este la fel de lucidă, domnișoara Lupescu. Când ne-a vorbit despre teoria Kant-Laplace, m-a convins.( am scis bine? nu mai verific..) Nu i-am spus niciodată, deși aș fi avut prilejul.
Între timp, am văzut/citit o mulțime de lucruri. Nu mai știu nimic. Nimic nu mi se pare de conceput..
Istoria? da, presupuneri. Chiar și martorii sunt subiectivi. Fiecare vede ce vrea să vadă..
De la o vreme, vă place Mark Twain.
Chiar , de ce trebuie să semeni cu ceilalți?

Mihai spunea...

Astronomii adauga la "teoria nebulara" numele unui suedez: Emanuel Swedenborg, probabil un precursor al teoriei, dar despre formarea Sistemului Solar am sa scriu maine. Credeti ca am scris clar ceea ce am scris azi?
Despre Mark Twain pot sa va spun ca mi-a placut din copilarie. Am inceput cu Aventurile lui Huckleberry Finn.

Probleme de sanatate spunea...

Universul s-a format in urma cu cca 14 miliarde de ani in urma unei mari explozii; conform teoriei Big Bang. Cica a fost o lupta intre materie si antimaterie si, daca acest raport ar fi fost altul, universul pe care-l vedem azi, nu ar fi existat

Mihai spunea...

Asta o spun ei. Dar materia si antimateria de unde vin?

Probleme de sanatate spunea...

Asta zic si eu...ce a fost intai "oul sau gaina" ?

Mihai spunea...

Eu raman la parerea mea. A fost un alt Univers din care am primit materie si, este un alt Univers (ori alte Universuri) carora le livram materie prin "gaurile negre"

Probleme de sanatate spunea...

Probabil dupa vreo inca 14-15 miliarde de ani, cand universul o sa se raceasca, din cauza deplasarii spre rosu (universul se dilata) se va atinge temperatura aproape de O absolut; acest lucru duce la o implozie a nucleelor atomice si la generarea de antiparticule; deci va exista un nou raport materie/antimaterie care intr-un anumit loc in spatiul nedeterminat, va da nastere la un nou univers

Mihai spunea...

Tare! Nu cititi ce scriu.

Probleme de sanatate spunea...

Gaurile negre rezulta din racirea stelelor muribunde. Se comprima prin implosie inghitind materie la un pol si expulzand-o la celalat pol se genereaza si materie si antimaterie care dispar anihilandu-se reciproc prin emanatie de energie transformata in sursa gama; gaura neagra continuua sa se raceasca in universul dilatat si apare o generare masiva de materie antimaterie, in momentul in care predomina una dintre ele are loc un nou big bang cu o expulzare, de data asta de energie si materie in cantitati inimaginabile (o renastere a materiei din jocul particule antiparticule cu predominarea particulelor.) Energia eliberata in urma cu 14 miliarde de ani a fost de ordinul 10 la puterea 88 ergi

Probleme de sanatate spunea...

Exista probabil si universuri formate din antimaterie

Mihai spunea...

Am inteles. S-a calculat precis, dar la ce foloseste?

Probleme de sanatate spunea...

Este parerea astrofizicienilor in colaborare cu expertii in mecanica cuantica care au rezultatele ultimelor experiente din acceleratoarele de particule.

Probleme de sanatate spunea...

Ar folosi probabil la obtinerea de noi surse de energie pentru propulsia astronavelor

Mihai spunea...

Inteleg. Dar ei stiu la ce le folosesc experientele?

Probleme de sanatate spunea...

Probabil ca se gandesc si la alte aplicatii practice sper sa nu fie vorba de arme enti planete ca in filmul razboiul stelelor

Probleme de sanatate spunea...

Ceea ce trebuie retinut este ca materia este generata din jocul particule-antiparticule

Mihai spunea...

OK. Dar din ciocnirea dintre materie si antimaterie ce rezulta? Daca rezulta numai energie, rezulta ca materia se transforma in energie si invers. Transformarea inversa cum se produce?

Probleme de sanatate spunea...

In centru caii lactee exista o gaura neaagra gigant ce ingite cca 10 mii de stele/secunda. Asta trebuie sa ne dea de gandit. Eu cred ca, la un moment dat, gaura neagra din centru caii lactee se va racii asa de tare incat v-a genera o explozie inmensa probabil comparabila cu big bangul precedent

Probleme de sanatate spunea...

Transformarea inversa, energie->materie este conforma cu un postulat constatat in laborator. Adica intr-un camp electromagnetic intens se genereaza particule si, in functie de energie la nivelul acceleratoarelor de particule,si anti-particule. Nu este fenomenal?

Probleme de sanatate spunea...

Se presupune ca, gaurile negre alimenteaza, universuri paralele (intr-o alta dimensiune definita de fizica cuantica din calcule teoretice matematice probabi nu simple speculatii) sau aflate la mare distanta.

Probleme de sanatate spunea...

Ati auzit de gaurile de vierme?

Mihai spunea...

Viermi? Vai ce animale dezgustatoare! Si acum, serios. Gaurile de vierme sunt niste idei SF pe care astrofizicienii le studiaza pentru a-si acoperii cele 8 ore de munca.

Raisa spunea...

Eu cred in teoria creaţionistă.Nu cred în ce spune nea' Darwin care apropo,pe patul de moarte a spus că teoria lui este complet neadevărată.Cred în ce zice biblia..şi atât!Fără vrăjitorii,teoria evoluţionistă şi toate cele..

Mihai spunea...

Einstein spunea: "Ştiinţa fără religie este şchioapă, religia fără ştiinţă este oarbă."

Oana D. spunea...

Am citit articolul si comentariile. Nelamuriri:
1. Despre Swedenborg e vorba acolo, sunteti sigur? Nu de alta, dar eu il stiu din domeniul ocultismului pe acest domn.

2. Si totusi gaurile de vierme nu-s doar S.F.-isme. Cum credeti ca ajung OZN-urile la noi? Calatorind mii de ani cu viteza luminii? :) (asta presupunand ca nu credeti in teoria care zice ca Dumnezeu a facut stelele doar ca sa ne zgaim noi in serile de vara la cer).

3. De ce scrieti "acoperi" cu mai multi de i? Sper ca era de la tastatura...

Mihai spunea...

@ Oana D - 1. Da. "Emanuel Swedenborg (29 ianuarie 1688 – 29 martie 1772), a fost om de știință, om politic, filosof și teosof suedez, inginer de mine, militar, astronom, medic, zoolog, anatomist, economist și deputat. Supranumit de către Balzac „Buddha al Nordului”, Emanuel Swedenborg a fost una dintre cele mai misterioase și complexe personalități ale Scandinaviei." - Wikipedia
2. Despre curbura spatiului pot sa cred, despre "gauri de vierme"... mai greu. Un transfer in alt Univers cu revenire in alta pozitie in Universul nostru? OK Dar controlul?
3. Da. Am vazut si eu acum ca am scris "acoperii" Scuze!

Probleme de sanatate spunea...

Referitor la gaura de vierme trebuie sa reamintesc, pentru cine nu este familializat, ca este un concept inventat pentru a explica, deplasarea prin spatii inter-galactice folosindu teoria relativitatii completata de teoriile mecanicii cuantice cu privire la plierea spatiului precum o foaie de hartie, sub actiunea energiei negative. Energia negativa care actioneaza asupra spatiului comprimandu-l, nu este o fictiune, a fost demnastrata in laborator. Astfel, s-a facut in campul microscopic, pe mai multe lame submicronice, afalte in vid in prezenta unor particule de mase diferite; s-a observat o incredibila compactare a spatiului pe o distanta de 10 nm.
Pornind de la aceasta observatie in laboratorul de fizica, s-au facut calcule de mecanica cuantica si s-a ajuns la concluzia ca se poate cocepe un vehicul spatial care poate circula intre doua puncte ale unuversului aflate la ani lumina prin simpla traversare (mult scurtata) prin gaura de vierme. Nu intru in detalii asupra inmensei energii necesare pentru a crea o "poarta" in "gaura de vierme" dar, problema se pune in stabilitatea acestor porti. Totusi daca s-ar crea "microbule de energie negativa" stabilitatea ar fi destul de mare. Cu alte cuvinte, se pot trimite nanoroboti care sa exploreze universul. Lucru promitator pentru ca ar necesita un consum energetic mai redus dar si stabilitatea "microportilor" este mai mare. Problema este ca acetstii nanoroboti sa se si intoarca.

Mihai spunea...

OK. Nu vad legatura dintre "gaurile negre" si "gaurile de vierme".

Probleme de sanatate spunea...

Gaura neagră din centrul Căii Lactee


Se presupune că galaxia noastră poate avea în centru o gaură neagră supermasivă, într-o regiune de pe cer (constelație) numită Sagittarius A (română: Săgetătorul), deoarece estimările recente indică faptul că obiectul central conține 2,6 milioane de mase solare, dar are o rază mai mică de 17 ore lumină. Numai o gaură neagră supermasivă poate conține o masă atât de mare într-un spațiu atât de mic.
Formarea

Există mai multe teorii pentru formarea găurilor negre de această mărime. Cea mai probabilă este acumularea înceată de materie a unei găuri negre de mărime normală.

Altă teorie implică un nor gigantic de gaz care suferă un colaps și se transformă într-o stea relativistă de mărimea a câtorva sute de mii de sori. Mai târziu steaua ar deveni instabilă din cauza perturbațiilor produse de perechile electron-positron (antielectron) din nucleul ei, nucleu care apoi s-ar transforma direct într-o gaură neagră, fără a mai exploda, astfel ca să se conserve masa.

În prezent se pare că există un decalaj în distribuția de masă observată la găurile negre. Masa minimă a unei găuri negre supermasive este de mărimea a 33 de mase solare.
In ceea ce priveste comparatia intre gaura neagra si cea de vierme exista urmatoarea asemanare; ambele curbeaza spatiul, iar cea de vierme reprezinta doar un tunel intre doua puncte ale spatiului fara obligativitatea de a fi dezintegrat in campul gravitational

Mihai spunea...

OK. Am auzit de gaura neagra din centru galaxiei. A fost "dedusa" prin viteza de deplasare a stelelor care o inconjuara. Se presupune ca o astfel de gaura neagra ar exista in centrul majoritatii galaxiilor. Despre gaurile de vierme insa...

Probleme de sanatate spunea...

Enstein spunea "cine zice ca a inteles mecanica cuantica, inseamna ca nu poate sa o inteleaga deloc.