vineri, 20 iulie 2012

Completare

Fata frumosa, fata straina...

...deseara am sa te duc, pentru convorbiri si pentru cina, la Hanul lui Manuc.
Cand Manuc Mârzaian a inceput construirea hanului ce ii va purta numele, arhitectura sa va fi altfel decat se obisnuia in epoca. Hanul nu e o fortareata asemeni tuturor celor din jurul Marii Negre. Se pare ca negustorul din Rusciuc (Ruse) nu avea de ce sa se teama. Era prieten atat cu turcii, cat si cu rusii.
S-a negociat tratatul de pace Ruso-Otoman. Aici, in han.
Stau pe un jilt in pridvorul care duce spre camerele de la etaj. Privesc in curte. Un berbec la protap ne gadila narile. Curg stacanele cu vin. A intrat o caleasca. Caii fornaie. Coboara, suava, o dulce domnita.
Se-ntinde un zvon. Manuc a murit. Ucis de o iscoada a turcilor. Manuc a tradat. Era spion si pentru turci si pentru rusi. De accea a fugit la Chisinau. Poate e doar un zvon. Poate a fost un simplu accident.
PS Pe la 1862 hanul e cumparat de Lambru Vasilescu. Devine Marele Hotel Dacia. Azi e iar Hanul lui Manuc. Retrocedat si neingrijit.
ACTUALIZARE Asta o scriam in 2009. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Azi merita sa faceti un drum la Hanul lui Manuc, chiar daca aerul conditionat intra putin in conflict cu atmosfera de epoca

4 comentarii:

Raisa spunea...

Nu am fost pe-acolo niciodată.Seamănă cu un han?

Mihai spunea...

Hanul medieval era inconjurat de ziduri. Un exemplu, probabil ultimul din Bucuresti, din punct de vedere cronologic, este Hanul cu Tei. Hanurile erau destinate negustorilor (carora trebuiau sa le apere marfa de talhari) si, in cazuri extreme, populatiei, reprezentand un refugiu in cazul invaziilor (mai cu seama turcrsti). Hanul lui Manuc nu respecta aceste regului, este deschis. Un istoric spunea: "Declinul hanurilor a inceput atunci cand au aparut gauri in pereti" Se referea la Magazinele cu iesire la strada.

Anonim spunea...

Am si eu un han' de genu in oras

Mihai spunea...

Han medieval, sau in genul Hanului lui Manuc? In ce oras? Daca nu sunt prea curios...