miercuri, 18 august 2010

Matusa Agripina



Trebuie sa ajung la Gara. Vine matusa Agripina. Va dati seama? Va trebui sa opresc un taxi. Nu pot sa o duc cu tramvaiul
- Sigur! N-ai Rca-ul, ti-a luat carnetul, nu ai revizia! Toate astea cand vin eu sa te vad! Elodele, tu ma minti!
E devreme. Merg pe jos. Ultimele clipe dinaintea furtunii!
Traversez Cismigiul. Unul dintre cele mai vechi parcuri din capitala. Eu as zice ca e cea mai veche, dar am citit undeva ca Parcul de pe malul lacului Tei ar fi prima. Dar la 1847, cand arhitectul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena, a inceput transformarea Baltii lui Dura Negutatorul, Gradina Tei era in afara orasului. 
La intrarea dinspre statie este un chiosc care sa aduca aminte de epoca. Pe strada Zalomit se vede Biblioteca Pedagogica, fosta casa a avocatului Istrate Micescu, proiectata de arh. Edmond van Saanen Agli si ing. Corani, terminata in 1928. Agli a fost un arhitect roman al carui tata a emigrat din Olanda pentru "a pune umarul" la dezvoltarea cailor ferate din Regatul Romaniei. (v-a placut legatura cu drumul spre gara?)
In parc, altadata neseparat, Liceul Lazar. Pe aleea ce duce la "Cetate" se intrezareste Rondul Scriitorilor. Vad ca e botezata Rondul Roman. De cand n-am mai fost prin Cismigiu, vad ca Primaria a lucrat la greu. Nu mai spun de panourile care te indruma. 
Buturuga, Izvorul Sisi, Monumentul Soldatului Francez, Restaurantul Monte Carlo, nu cel original, proiectat de Ion Mincu, bombardat in razboi, dar care si-a pastrat numele, lacul cu cele doua poduri, lacul cel mic cu lebede si Cetatea sunt doar cateva locuri unde merita sa te opresti o clipa. 
In jurul parcului, sunt o multime de cladiri interesante. Palatul Universul(arh Paul Smarandescu in antrepriza Emil Prager intre 1926 si 1930) si straduta ascunsa in spatele sau, fosta cladire a Ministerului Apararii din Piata Walter Maracineanu langa care era Teatrul Liric, cladirea Conservatorului, fost Liceul Carmen Silva, Palatul Cretulescu (arh Petre Antonescu 1903) si Biserica Schitul Magureanu, cea pe langa care ies din parc. Am sa trec strada prin micuta piata din fata bisericii pentru a mai vedea odata Nuntiatura Apostolica. Cladirea a fost ridicata in 1901 de Arhiepiscopul de Bucuresti Francisc Xaveriu de Hornstein, preot elvetian, dupa proiectul arh. L Magni si este Reprezentanta Pontificala in Romania.
Ies in Stirbei voda. Cladirea in care functioneaza DNA era Marele Stat Major. La intersectia cu Berzei, Policlinica Stirbei voda. Vis a vis, mascata de blocuri, Biserica Sf Stefan, mai cunoscuta sub numele "Cuibul cu Barza" pentru ca pe acoperisul fostei cladiri, acoperit cu sindrila, isi faceau berzele cuib.
Alta intersectie. Mare. De aici incepe Bd Dinicu Golescu, amintind ca aceasta zona a apartinut Golestilor. In sus, pe Berzei, ajung la Piata Matache, a carei hala a fost construita pe la 1880. 
Se face tarziu. Trebuie sa ma grabesc. Trec in goana pe langa Palatului CFR. Cel construit la sfarsitul anilor '30 dupa planurile arh. Duiliu Marcu, traversez parcul numit initial "curtea calatorilor" si apoi, neregulamentar strada, pentru a intra ca o furtuna in cladirea ale caror planuri au fost aprobate de un Consiliu Tehnic al Ministerului Lucrarilor Publice condus de Dumitru Ghica. Gara de Nord, fosta Targoviste, este o copie a unei gari pariziene.

PS Matusa ma asteapta. 
- Unde ai lasat masina?
- Mi-a luat carnetul, dar chem imediat un taxi.
- Sigur! N-ai Rca-ul, ti-a luat carnetul, nu ai revizia! Toate astea cand vin eu sa te vad! Elodele, tu ma minti!

2 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Da, povestiri din celalalt Bucuresti. :) Misto!

Anonim spunea...

Nice post and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.