luni, 28 aprilie 2014

Povestile lui Elodel (1)

Incerc sa imi amintesc ce mi-a spus Elodel.
Parca a inceput cu o plimbare pe Calea Victoriei. Pentru cei care vor sa urmareasca traseul din masina am o veste proasta. A inceput dinspre Piata Senatului. Cum care Piata a Senatului? Unii ii zic Piata Natiunilor Unite. Cei mai batrani ii spun Piata Operetei. E in amonte de Piata Unirii, dupa Tribunalul Mare. Pardon, azi i se spune Palatul de Justitie, cladire construita in 1890–1895 după planurile arhitectului Albert Ballu.
Cea mai mare cladire din zona este Blocul Turn, construit in anii '60 si caruia i se mai spunea Blocul Gioconda. Cred ca pentru a-l deosebi de blocul turn de langa Sala Palatului.
Stati! Sa nu va zapacesc! Vorbeam de Piata Senatului. Numele ii vine de la fundatiile care erau acolo prin anii '30 ai secolului XX. Se dorea construirea unui sediu pentru Senatul Romaniei. Cand? Elodel zice ca in 1930. Eu imi amintesc de niste fotografi din avion facute de aviatia franceza prin 1927. Fundatiile erau acolo! Amanunt neesential.
Elodel spune ca (citandu-l pe ing Dan Rosca) fundatiile devenisera un "rai" al infractorilor. S-a decis, in consecinta, sa se ridice acolo un edificiu cultural, numele facand legatura cu cinema "Gioconda".
De ce a ramas cladirea Senatului in paragina? Lipsa de fonduri. N-au fost bani, sau s-au furat? Nu stiu. Elodel a intreprins niste cercetari, dar nu a aflat nimic.
Langa Blocul Turn este Biserica Sf Spiridon Vechi. Buserica e noua. Reconstruita intre anii 1992 si 1997. Ea fusese demolata in 1868 in urma sricaciunilor provocate de cutremurele din 1802 si 1838.
Peste drum, o parcare. Aici a fost strandul Operetei (langa Opereta, demolata de Ceausescu).
Opereta a fost ridicata dupa planurile arh Socolescu.
Atat pentru azi. Ma mai gandesc si va mai spun ce mi-a mai povestit Elodel.

3 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

La cate stie Elodel, ar fi trebuit sa ajunga de mult ..senator!

Mihai spunea...

Din pacate... nu mai poate. Are deja prea multa scoala facuta "pe bune"!

INCERTITUDINI spunea...

Da/ Omul sub vremi..