luni, 29 iulie 2013

Istorie

Inceputul e nebulos. Adica, o nebuloasa produsa de explozia unei supernove. Cica s-a prabusit gravitational si a format Sistemul Solar. Soarele, planetele telurice, gigantii gazosi... Nu arata asa cum il gasim azi in carti. Erau peste o suta de planete. Suparate. Se ciocneau cum aveau ocazia. Asa si Pamantul. S-a ciocnit cu Thea. Nu stiu cine a aflat cum o chema, dar se presupune ca, din resturile ramase din ciocnire, s-a format Luna.
Acum avem Soare, Luna, Pamant... Pamantul era lichid. Nimeni nu dadea cu piatra. Pana la "Bombardamentul tarziu". Nu se stie cine a ridicat primul piatra. Unii spun ca s-a intamplat inainte de "bombardament". Se spune ca a aparut o crusta acum vreo 4 miliarde de ani. Dovezi? Prin Canada, Africa de Sud, India si Australia.
Pamantul a capatat atmosfera si oceane. Se presupune ca apa a fost adusa pe Terra de catre comete. Atmosfera era foarte diferita de cea actuala. Presupun ca primele forme de viata au fost anaerobe si ca au disparut odata cu "marea catastrofa de oxigen" produsa de cianobacterii (stramosii vietii actuale).

Niciun comentariu: