miercuri, 10 octombrie 2012

Intrebari



Acum vreo 10 ani, aveam cu UE o problema de justitie. Armonizarea legislatiei cu cea a Uniunii. Ce ar insemna armonizarea? Erau vreo 3000 (da, trei mii!) de legi ce nu corespundeau cu cele din "Europa". S-au armonizat. Rezultatul? Am intrat in UE. Acum, avem probleme de justitie. Adica, se spune ca nu se respecta independenta justitiei. S-ar putea sa fie asa. Nu pot spune ca stiu cum lucreaza justitia. Cei care nu lucreaza acolo, nu au de unde sa stie subtilitatile din interiorul sistemului. Ati observat ca in orice sistem, indiferent care, lucrurile se vad diferit din interior si exterior. Se vorbeste de "mafii" ale sistemelor. 
Scandalul din invatamant. Exista "o casta" a profesorilor din sistem. O scoala. Are doua locuri libere. Nu sunt transmise la inspectorat, ci se imparte "catedra" la profesorii existenti. Profesorii, pentru a ajunge la un salariu cat de cat decent, lucreaza "o norma si jumatate". Nu, nu este corect, dar e o metoda de autoaparare. Pe de alta parte, sistemul impune, de cele mai multe ori, o conducere. Aceasta este din afara sistemului. Si e politica. Conducerea, ca orice conducere, tinde sa "ajute" oamenii sai. Ori aceasta, fiind din afara sistemului, cauta sa alunge oamenii incomozi si sa isi infiltreze prietenii. In acest mod, sistemul este depopulat de oameni priceputi si "populat" cu "nepoti". Rezultatul? Un management din ce in ce mai prost, dar aservit. Parerea specialistilor nu mai conteaza. Devin incomozi. Aici, la impunerea conducerii, nu mai este vorba doar de invatamant. Este vorba de toate domeniile. 
Ma veti intreba, pe buna dreptate, ce legatura are asta cu UE. Are. Dupa cum spune prof. Ilie Serbanescu, Romania a devenit o colonie. Nu mai avem industrie. Suntem dependenti de import. Piata muncii este controlata de intreprinderi straine. Ele, cu sprijinul guvernelor, controleaza conditiile de munca. Nivelul salariilor se mentine scazut atat prin impunere (nivelul ridicat de somaj obliga oamenii sa accepte salarii mai mici), cat si prin amenintare (un exemplu bun ar fi Nokia). Aceasta duce, automat, la o migrare a fortei de munca specializate in zone ale UE cu salarii mai mari. 
Un alt aspect al problemei il reprezinta acordul cu FMI. Veti spune ca nu are legatura. Are. Nu uitati ca in acord este amestecata si Banca Europeana. Interesul creditorilor este de a-si recupera banii. Acestia, in cazul in care ai nevoie de credit, impun conditii. Multe dintre ele nu au nimic in comun cu interesul populatiei. Dar, populatia plateste. Cel mai neplacut exemplu este cel al Greciei. Populatia trebuie sa plateasca pentru tot ce au facut guvernele de pana acum. Si, sa nu ne ascundem dupa degete, totul s-a facut cu sprijinul UE care a inchis (mai mult sau mai putin complice) ochii la tot ce se petrecea. Gurile rele spun ca persoane influente au vandut (pe credit) lucruri care nu le erau necesare, dar care au "ajutat" la actualul dezechilibru bugetar al Greciei. 
Ramane o problema nerezolvata. Criza. Criza aceasta este foarte ciudata. Desi situatia populatiei (la nivel global) este tot mai rea, Infloreste "industria de fite". Asadar, exiista o multime de oameni care profita "la greu" de criza. Si trebuie apartati de justitie. Cine sunt acestia? Va las sa deduceti singuri.

6 comentarii:

Vassyle spunea...

Sunt numeroși profitorii crizei. Îi vedem chiar sub ochii noștri. Sunt și profitori de pe urma războaielor.Îi vedem și pe ei, sau citim despre ei, pentru că aceștia nu sunt în România.

Mihai spunea...

Da, dar acestia sunt micii profitori. Marii profitori sunt ascunsi in urma usilor inchise.

INCERTITUDINI spunea...

Sunt câteva teme în postarea dumneavoastră. Nu-mi sunt chiar străine, dar aș prefera să vorbesc despre ceea ce știu- școala.
Aveți perfectă dreptate, în privința dosirii orelor pentru profesori „cu vechime„, rude, relații, cunoștințe.Este păcat că lumea nu se gândește că există, poate și tineri care știu meserie, dar nu au loc de muncă, și atunci fac altceva.
M-am „lovit „ de situația asta, chiar după ce luasem concursul...a trebuit „să joc dur„.
Doar așa am rezolvat situația
Nu sunt pesimistă, sunt optimistă moderată.
Sper că, odată și odată, se va face ordine în școala românească.

Mihai spunea...

Problema e aproape identica in orice sistem. Nu se va rezolva niciodata, nicaieri. Tine de latura umana. Daca "va incalzeste cu ceva", e valabil oriunde in lume.

Probleme de sanatate spunea...

Marile realizari au pornit de la singularitati intelectuale chiar daca s-a lucrat in echipa. Sa ne amintim de Enstein, o individualitate geniala care a gandit in mod vizionar si a contribuit, alaturi de marii fiziceni ai vremii, la descoperirea bombei nucleare.

Mihai spunea...

In cazul de fata, cine e "singularul"?