joi, 8 decembrie 2011

Biserici









Bisericile ortodoxe romanesti sunt mici. Din lemn. Turle inalte intalnim la bisericile din Maramures. Romanul se roaga intr-un loc plin de intimitate. El nu are tendinta catolica spre maretie. Nici chiar in fata Domnului. Prima biserica avand tendinta spre catedrala a aparut in Bucuresti abia in a doua jumatate a secolului XIX. Dupa planurile unui arhitect catalan. Bisericile bucurestene au fost construite, pana in 1700, din lemn. Din pacate, lemnul arde. De aceea, incepand cu Biserica Bucur Ciobanul, bisericile incep sa fie construite din caramida. (Nu vreau sa intelegeti ca prima biserica la care s-a folosit caramida ar fi aceasta. Este un simbol. E vorba de legenda intemeierii orasului.) Ele aduc raceala caramizii ca o indepartare de Dumnezeu.
Imi amintesc o poveste a lui Dan Puric. Un avion in furtuna. Toata lumea este agitata. Pe scaunul sau, o batranica sta senina.
- Nu va e frica maicuta?
- Mi-am facut rugaciunea. Nu insist.
Povestea este cutremuratoare. Romanul isi spune pasul, dar nu insista. Nu vrea sa-L "agaseze".
A inceput construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Ideea nu e noua, dar nu e in spiritul credintei romanesti. Romanul isi doreste o legatura intima cu Dumnezeu.

13 comentarii:

coco spunea...

nu am fost aici...!..acum vreau sa merg la bisericile de creta de la Basarab...nu stiam de ele , am aflat de curand !

Mihai spunea...

Schitul Darvari e in plin centru, la fel ca Manastirea Radu. Este incredibila schimbarea imediat ce ii treci pragul. E alta lume. Mai linistita, mai curata.

daurel spunea...

Devenim orgoliosi; ortodoxie orgolioasa...; probabil ne-au influentat imperialii: rusii, ungurii...

Mihai spunea...

Nu ma pronunt. Nu stiu daca va referiti la omul de rand sau la fetele bisericesti.

DiaMar bucataria galbena spunea...

Inspira multa liniste aceste imagini.Minunate.O zi frumoasa iti doresc.

Sorina spunea...

Si iata-ma intr-un loc unde mi-as fi dorit sa fiu, prin ultimul timp. Astralul ne aduce ce ne dorim, atunci cand dorinta e intemeiata. Inseamna ca am meritat sa vizitez un lacas sfant de acasa, macar si virtual, daca pasii si viata tot ma tin departe de locurile natale.

Un gand bun de departe!

INCERTITUDINI spunea...

Știu o singură biserică din București.

Din păcate, cel puțin aici, pe lângă biserica inițială, micuță, se construiesc adevărate catedrale.
Nu prea înțeleg..

Raita Florina spunea...

frumoase bisericile alea:)

Mihai spunea...

@ DiaMar-bucataria galbena - Multumesc la fel si dumneavoastra.
@ Sorina - Cred ca sunteti printre cei mai in masura sa spuneti de ce ne iubim tara. O zi buna.
@ INCERTITUDINI - Da, greu de inteles.
@ Florina Raita - Frumos si linistitor. Scopul lor este de a ne reda pacea interioara.

C.L.M. spunea...

:) Interesante biserici:) Daca stau bine sa ma gandesc n-am mai fost pe la biserica deee... ceva timp..

Mihai spunea...

E bine sa mergem din cand in cand. Pentru linistea noastra interioara.

Vassyle spunea...

Este la modă criticarea construcției unei catedrale în București. Avem nevoie de o biserică măreață, în pas cu secolul în care trăim. Vastitatea spațiului interior va impune mai mult respect, mai multă civilizație, mai puțină îmbulzeală. (vezi stadionul Național) Ceilalți ortodocși au biserici mari și rușii și sârbii și bulgarii. Ne place să le admirăm numai la alții! Suntem puțin snobi!

Mihai spunea...

Imi pare rau, dar avem pareri opuse. Desi ideea ridicarii Catedralei este foarte veche, desi avem un "model" in biserica Sf Spiridon nou, acesta nu e un model romanesc. Nu este vorba de "maretia constructiilor", ci de intimitatea rugaciunii. Spiritul romanesc este legat de comunitati mici, nu de coada la carne, deschidere de hipermarket sau frecat portofelul de moaste. O catedrala este un pas inainte in distrugerea identitatii neamului. Asta este problema.