Azi "orasul.ro" organizeaza o excursie foto. Incerc sa deslusesc traseul.
Se pleaca de la Mc Donald de la Obor si primul pas cred ca va fi facut la Bis Sf Ioan Mosi. Biserica a fost zidita in 1807 prin grija a doi enoriasi: Ioan Grădinarul şi Ioan Jimblaru, alaturi de alti credinciosi.Patroni spirituali ai bisericii sunt Sfântul Ioan Botezătorul prăznuit la 7 ianuarie şi Sfântul Mare Mucenic Haralambie prăznuit la data de 10 februarie.
Biserica a capatat forma actuala in 1868, iar pictura apartine lui Gheorghe Tătărăscu.
Nefiind catalogata ca monument istoric, ar fi interesant un drum in spatele blocului ACR (aflat pe coltul opus) pentru a descoperi un monument istoric pe cale de disparitie: Moara Assan. La mijlocul secolului XIX, Gheorghe Assan cumpara de la Epitropia Ghica terenul pe care va construi in 1853 celebra moara. Un amanunt picant. Assan a avut probleme cu Primaria la inaltartea cosului. Aceasta a cerut sistarea lucrarilor cand acesta a ajuns la 10 m pe motiv ca:"ce, o sa il inaltati pana la cer?"(!). in varful cladirii principale, la jumatate de secol de la infiintare (1903), s-a montat un ceas foarte exact facindu-l, pentru zeci de ani, reper orar al cartierului.Nu cred ca se va ajunga la moara.
Traseul se pare ca se indreapta spre centru prin Mosilor, Fainari si Episcop Radu.De pe site-ul Bisericii Unite cu Roma (Greco-Catolica) aflu ca "EPISCOPUL DEMETRIU RADU (1903-1920) s-a născut la 26 octombrie – sărbătoarea Sfântului Dumitru – 1862 în comuna Uifalău, azi Rădeşti, judeţul Alba
"Cea mai interesanta casa de pe strada Episcop Radu (fosta Birjari) se pare ca ar fi cea cunoscuta popular sub numele Casa cu omul de arama. "Omul de arama" a fost realizat pe la 1933 de un iesean, Alexandru Dimitriu, specialist in lucrari metalice (mai ales pentru acoperisuri).
Citesc despre traseu ca trece si pe strada Silvestru. Aici au inaltat prima biserica negustorii Parvan si Stanca, care pierdusera cei 7 copii rapusi de ciuna, in 1743. Biserica a fost reconstruita "din zid" in timpul domniei lui Alexandru Ghica intre 1836 si 1839, iar forma actuala o datoram arh Dimitrie Maimarolu din 1907. Mozaicul a fost lucrat de Tomassini iar pictura de Costin Petrescu. Sa mai mentionez numai ca aici a slujit Parintele Galeriu.
Traseul continua prin Str Spatarului, acolo unde este Muzeul Palady, in cea mai veche casa din Bucuresti (Casa Melik), cladita pe la 1760.
De aici, pe langa Bis Armeneasca (1911), opera a aceluiasi Dimitrie Maimarolu, impreuna cu Grigore C. Cerchez, excursia va continua spre Centru. Nu stiu pe unde. Poate pe langa Cercul Militar (National). Acelasi Maimarolu este arhitectul! Si tot el a ridicat Palatul Adunarii Deputatilor (azi Palatul Patriarhiei) in locul fostului Divan Domnesc, locul unde, prin alegerea lui Cuza, s-a infaptuit Unirea de la 1859.
PS Sa nu uit sa pun bateria de la aparatul foto la incarcat! Nu vreau sa ratez excursia. Mai ales ca am aflat ca e ultima pe 2010
4 comentarii:
Asteptam pozele.
Asteptam!
Felicitari pentru blog!!
Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.
Votati intre diferite personaje istorice:Burebista,Decebal,Mircea cel Batran,Stefan Cel Mare,Vlad Tepes, Mihai Viteazul ,Constantin Brancoveanu,Alexandru Ioan Cuza,Carol i,Ferdinand,Maresal Ion Antonescu,Corneliu Zelea Codreanu
@ Lilik Au venit pozele
@ Avram Marin Daca va uitati bine, am si eu un sondaj. In rest, sa auzim numai de bine, dar nu cred ca incerc linkul
Trimiteți un comentariu