Bucurestiul are multe povesti. Unele reale, altele plasmuite, dar cele mai multe ratacesc intre vis si realitate. poate ca asa e natura umana. Sa dea o aura aparte povestilor. Sa imagineze situatii si stari.
Nu am stiut ca statuia spatarului Mihai Cantacuzino, sculptata de Storck, este cea mai veche statuie a unei personalitati din Bucuresti. O spune Radu Oltean pe "Art Historia", dar sunt destul de multi care se indoiesc:"Chiar nu s-au facut pana atunci statui in Bucuresti?"
Coltea e numele cel mai cunoscut din istoria orasului. E numele lui Coltea Doicescu, cel de la care a cumparat spatarul terenul pe care a ridicat asezamintele.
Cele pe care le vedem noi nu au 300 de ani. Au maxim 150. Sa nu uitam ca orasul a trecut prin cutremure, inundatii, Marele foc, distrugeri provocate de invazii si cate si mai cate.
Pana la Revolutie, pe carosabilul bulevardului Bratianu, in fata Muzeului Bucurestiului, era desenat in piatra cubica un contur al Turnului Coltei. Distrus de cutremurul din 1802, este refacut "pe jumatate". Asa mai rezista aproape 90 de ani. Apoi e demolat. Tocmai pentru a face loc bulevardului.
Un comentariu:
Seara bună!
Sărbători fericite, împlinite, împreună cu toţi cei dragi şi La Mulţi Ani de gînduri bune!
Numai bine!
Trimiteți un comentariu