miercuri, 18 august 2010

Matusa Agripina



Trebuie sa ajung la Gara. Vine matusa Agripina. Va dati seama? Va trebui sa opresc un taxi. Nu pot sa o duc cu tramvaiul
- Sigur! N-ai Rca-ul, ti-a luat carnetul, nu ai revizia! Toate astea cand vin eu sa te vad! Elodele, tu ma minti!
E devreme. Merg pe jos. Ultimele clipe dinaintea furtunii!
Traversez Cismigiul. Unul dintre cele mai vechi parcuri din capitala. Eu as zice ca e cea mai veche, dar am citit undeva ca Parcul de pe malul lacului Tei ar fi prima. Dar la 1847, cand arhitectul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena, a inceput transformarea Baltii lui Dura Negutatorul, Gradina Tei era in afara orasului. 
La intrarea dinspre statie este un chiosc care sa aduca aminte de epoca. Pe strada Zalomit se vede Biblioteca Pedagogica, fosta casa a avocatului Istrate Micescu, proiectata de arh. Edmond van Saanen Agli si ing. Corani, terminata in 1928. Agli a fost un arhitect roman al carui tata a emigrat din Olanda pentru "a pune umarul" la dezvoltarea cailor ferate din Regatul Romaniei. (v-a placut legatura cu drumul spre gara?)
In parc, altadata neseparat, Liceul Lazar. Pe aleea ce duce la "Cetate" se intrezareste Rondul Scriitorilor. Vad ca e botezata Rondul Roman. De cand n-am mai fost prin Cismigiu, vad ca Primaria a lucrat la greu. Nu mai spun de panourile care te indruma. 
Buturuga, Izvorul Sisi, Monumentul Soldatului Francez, Restaurantul Monte Carlo, nu cel original, proiectat de Ion Mincu, bombardat in razboi, dar care si-a pastrat numele, lacul cu cele doua poduri, lacul cel mic cu lebede si Cetatea sunt doar cateva locuri unde merita sa te opresti o clipa. 
In jurul parcului, sunt o multime de cladiri interesante. Palatul Universul(arh Paul Smarandescu in antrepriza Emil Prager intre 1926 si 1930) si straduta ascunsa in spatele sau, fosta cladire a Ministerului Apararii din Piata Walter Maracineanu langa care era Teatrul Liric, cladirea Conservatorului, fost Liceul Carmen Silva, Palatul Cretulescu (arh Petre Antonescu 1903) si Biserica Schitul Magureanu, cea pe langa care ies din parc. Am sa trec strada prin micuta piata din fata bisericii pentru a mai vedea odata Nuntiatura Apostolica. Cladirea a fost ridicata in 1901 de Arhiepiscopul de Bucuresti Francisc Xaveriu de Hornstein, preot elvetian, dupa proiectul arh. L Magni si este Reprezentanta Pontificala in Romania.
Ies in Stirbei voda. Cladirea in care functioneaza DNA era Marele Stat Major. La intersectia cu Berzei, Policlinica Stirbei voda. Vis a vis, mascata de blocuri, Biserica Sf Stefan, mai cunoscuta sub numele "Cuibul cu Barza" pentru ca pe acoperisul fostei cladiri, acoperit cu sindrila, isi faceau berzele cuib.
Alta intersectie. Mare. De aici incepe Bd Dinicu Golescu, amintind ca aceasta zona a apartinut Golestilor. In sus, pe Berzei, ajung la Piata Matache, a carei hala a fost construita pe la 1880. 
Se face tarziu. Trebuie sa ma grabesc. Trec in goana pe langa Palatului CFR. Cel construit la sfarsitul anilor '30 dupa planurile arh. Duiliu Marcu, traversez parcul numit initial "curtea calatorilor" si apoi, neregulamentar strada, pentru a intra ca o furtuna in cladirea ale caror planuri au fost aprobate de un Consiliu Tehnic al Ministerului Lucrarilor Publice condus de Dumitru Ghica. Gara de Nord, fosta Targoviste, este o copie a unei gari pariziene.

PS Matusa ma asteapta. 
- Unde ai lasat masina?
- Mi-a luat carnetul, dar chem imediat un taxi.
- Sigur! N-ai Rca-ul, ti-a luat carnetul, nu ai revizia! Toate astea cand vin eu sa te vad! Elodele, tu ma minti!

luni, 16 august 2010

Nu-i asa?



Nu-i asa ca m-ai vazut
Sigur ne-am mai intalnit
Si eu eram mai tacut
Cand la tine am venit.

Parca, scuze imi cerusem
Insa nu m-ai auzit
Numai din cap, clatinasem
Aveai sonorul oprit !

“Vai de mine, ce greseala
Domnu’, va rog ma scuzati !
Va vazusem in reclama
Deci, dumneavoastra erati !”

vineri, 6 august 2010

Elodel Taximetristul pieton


Mi-a ridicat carnetul. Nu venea nimeni si nici nu l-am vazut. Fluierul l-am simtit pe sira spinarii. O luna de zile fara carnet. Ceasul rau!

Stateam ingandurat pe piatra "Fantanilor". Langa mine se aseaza un batranel. Nu il vazusem. Vocea lui aproape ca m-a speriat:

- Aici a fost o piata!

- E si acum. Asta e Piata Unirii.

- Ei! O piata de legume. Ii zicea Piata Bibescu. Asta pana cand Carol al II lea a decis ca nu se face sa fie o piata mizerabila pe "drumul regal spre Parlament"

- Eu stiam ca bulevardul l-a facut Ceausescu.

- Dar parlamentul nu a fost acolo. A fost aici, sus, pe Dealul Partiarhiei. Piata a fost aici, unde e statuia. Sti a cui?

- Unde? Aaaa! Nu o vazusem! A cui este?

- A lui Barbu Catargiu. Primul Premier al Principatelor Unite. A fost asasinat in 1862, chiar in trasura Agiei. Asta s-a intamplat chiar sub Clopotnita Mitropoliei ridicata de Voda Brancoveanu in 1698.

- Eu stiam ca Mitropolia a fost ridicata de Mihnea al III lea in 1658.

- Eroare! In timpul lui Mihnea a fost sfintita, dar a fost ridicata de Constantin Serban Basarab (Carnul) si sotia acestuia, Balasa.

- Balasa? Pai Biserica Domnita Balasa e mai jos, acolo, in spatele blocului de pe chei.

- Iar le incurci. Crezi ca e un singur om pe care il cheama Ion sau Gheorghe?

- Dar Balasa e un nume mai rar.

- Acum da, dar inainte altfel erau numele oamenilor.

- Bine. Si ce legatura are Brancoveanu in toata afacerea asta?

- Nu le daduse prin cap sa faca un Turn Clopotnita. Asa ca s-a ridicat abia peste 40 de ani! Si mai are si alte legaturi.

- Adica?

- In 1652, cand a fost rascoala seimenilor - aici era doar un deal pentru ca s-a inceput constructia Mitropoliei, dupa cum sti, in 1654 - a fost omorat Papa Brancoveanu, tatal domnitorului. Aici, unde stam noi, a fost casa lui.

- Si au demolat casa ca sa faca piata de legume?

- Nu casa. In locul casei parintesti a ridicat Brancoveanu un palat.

- Pe care l-a vandut Bibestilor.

- De unde ti-a venit asta?

- Pai daca piata s-a numit Bibescu...

- N-ai nimerit-o! Palatul a intrat in posesia lui Bibescu prin casatoria sa cu Zoe Brancoveanu. Si mi-a mai povestit. Cum ca Brancoveanu nu statea la Curtea Veche, ci aici in Palat, cum in timpul lui Bibescu, aici s-a semnat o constitutie pasoptista (cred ca asa a zis), ca palatul a intrat in posesia primariei care, decat sa il intretina, l-a demolat.

Mi-a mai povestit cum ca nici Palatul Patriarhiei nu e Parlamentul in care a fost ales Cuza, pentru ca a fost construit in 1907 dupa planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, cel care avea sa proiecteze si Cercul Militar in locul unde fusese Biserica Sarindar, si multe altele dar nu am reusit sa tin minte tot ce a zis.

Alta data imi iau sa am carnetelul la mine sa imi notez.

PS Cum ajung acasa, il si bag in buzunar!

marți, 3 august 2010

Postare inutila


1. Pentru cei care nu asculta doar manele, 2010 e anul Chopin. 
http://www.youtube.com/watch?v=asDXpfFMKNA&NR=1

2. Pentru cei care nu sunt convinsi ca muzica a inceput si se sfarseste cu Led Zeppelin, ar fi interesant de ascultat: http://www.youtube.com/watch?v=asDXpfFMKNA&NR=1

3. Pentru toti cei grabiti, treceti peste aceasta postare. 

SOCIAL

Abis. Prabusire adanca
Pare un gand neterminat
Ce nicaieri n-o sa ajunga
Nimic nu e adevarat

Fictiuni. Sperante si himere
In universuri paralele
Chiar si in clipa de placere
Ai presimtiri rele

Cand cercul se inchide-n timp
Ai vrea sa strigi si nu se poate
In inima s-a-nfipt un ghimpe
In jur e doar singuratate.

PS La ce ar folosi?

Vuvuzel filozofeaza


- Mi-am continuat drumul pe str Ion Mincu, am trecut de statuia Eroilor Aerului si am ajuns, pe langa Institutul Parhon, la statuia Monseniorului Vladimir Ghika. Ghika a murit la Jilava. Mitocanii nu suportau oamenii culti si verticali. 
- Vuvuzele, ma uimesti! 
- Aici as face o paranteza. Prin pereglinarile mele prin oras, imi place sa parasesc "strada principala" si sa ma afund prin locurile unde masinile pot fi intalnite doar pe marginea drumului. Sti la ce ma refer. Strazile alea care sunt circulate doar la plecarea sau venirea de la serviciu. Strazi pe care nu gasesti decat cate un "boutiq" ratacit, unde activitatea se rezuma la activitatile gospodaresti din curte sau casa. 
Dupa ce am trecut de statuia Monseniorului Vladimir Ghika, am renuntat sa mai caut "date istorice" si am admirat pur si simplu peisajul. Cartierul "Bonaparte" (asa se numea inainte zona cu strazi avand nume de capitale) este unul special. Case vechi, bine ingrijite, lasand o impresie "seniorala" cum nu am mai gasit decat in Cotroceni, pe strazile cu nume de doctori. Daca te plimbi prin Floreasca, zona parcelata dupa mutarea Hipodromului (pana la mijlocul anilor '30, hipodromul a functionat in zona strazilor cu nume de compozitori, mutandu-se acolo unde azi e Casa Presei Libere, dar despre astapoate va voi povesti altadata), senzatia e alta, un cartier cu case moderniste, cu mici blocuri carora Iorga le spunea "cutii de chibrituri". Senzatia e asemanatoare cu cea traita in Vatra Luminoasa sau Ghica Tei, zone sistematizate cam in aceiasi perioada. S-ar putea ca "specialistii" sa ma contrazica cu date "clare", dar nu ii bag in seama. Eu asa simt lucrurile si nu ii bag in seama. Adevarata istorie nu e aceea care masoara la milimetru, ci ceea ce aduce un dram de suflet in haosul zilnic.
- Filozofule!
PS Sunt rautacios. Vuvuzel are momentele lui. Dar cine nu are? Poate mi se intampla si mie!

luni, 2 august 2010

... si povesteste...


Continuarea dialogului o transcriu integral, chiar daca incepe cu o intrebare care are legatura cu postarea anterioara.
- Acum, cand abia am ajuns la Sosea?
- Tu zi mai departe, dar eu o sa postez continuarea maine.
- Bine. Alaturi e Muzeul Taranului. Vis a vis Muzeul Geologic.
- Astia dau cu pietre?
- Nu, cladirea are un buzdugan in crestet.
- Date nu mai ai? Nu te-ai mai documentat?
- Ba da. Cladirea unde se afla Muzeul Taranului a fost construita în perioada 1912-1941, dupa planurile arhitectului N. Ghica-Budesti. 
- Atat de mult?
- Da. Timpurile, modul romanesc de a taragana lucrurile...
- Si atunci cum a functiunat?
- A functionat in locul fostei Monetarii. 
- ???
- Prin decretul semnat de Regele Carol in 1906 este numit director Al. Tzigara-Samurcas. In cladirea construita la 1870 pentru Monetaria Statului (de acolo vine numele strazii) se amenajeaza muzeul. Cladirea noua, in stil neoromanesc... Dar despre ea ti-am povestit. Sa trecem strada. Aici e biserica Izvorul Tamaduirii. Ridicata de Nicolae Mavrogheni. Nu a fost singura cladire. Au fost mai multe asezaminte. "Un foisor domnesc" si "visteria apelor" completeaza tabloul. In curtea biserici se afla mormantul lui Ion Heliade Radulescu, cel care a scos „Curierul românesc“ chiar in tipografia facuta de domnitor. 
- Dar de Muzeul Geologiei nu spui nimic?
- Am aflat ca a fost construit in 1906. Nu stiu cine e arhitectul, care a fost destinatia initiala, nimic.
- Nu ai intrat macar pe site?
- E in constructie.
- Daca dureaza si asta cat cladirea Muzeului Taranului...
- Lasa, nu mai rade. Aici stopul functioneaza cu "buton". Adica asa cum era si pe Victoriei pe timpuri. Aleile-Parc de pe Kiseleff au fost amenajate intre 1843 si 1847 de Mayer, acelasi care a amenajat Cismigiul.
- Dar "Bufetul" cand si de cine a fost ridicat?
- Stii ca planurile apartin lui Mincu si ca fusesera intocmite pentru pavilionul romanesc al expozitiei de la Paris. Dar a fost gata in 1892.
- Stil neoromanesc?
- Ce crezi? Pavilionul Romaniei, arh Ion Mincu. Ce vrei mai mult?
- OK. Dar pe blog nu citesc numai eu. Citesc si altii. Si nu toti s-au mai interesat de istoria orasului. Dar au auzit multi de Restaurantul Doina.

duminică, 1 august 2010

Vuvuzel continua povestea


- Vuvuzele, stai jos si spune! Eu ma asez la calculator si notez. Daca te mai doare ceva, daca mai suna telefonul sau, mai stiu eu ce, iti promit ca nu mai postez nimic despre plimbarile tale. Clar?
- Nu puteam sa nu fiu prompt la apel. Dar iti povestesc altadata. Merita consemnat!
- Bine, lasa.
- Acolo unde e azi Stadionul Dinamo, a fost velodromul. Istoria velodromurilor e veche. Primul a fost facut de un austriac. Spre sfarsitul secolului XIX, Cazavilan a facut un velodrom care dupa falimentul si moartea sa, s-a transformat in lemne de foc.
- De unde sti tu astea?
- Parca te grabeai. Vrei sa-ti povestesc pe larg?
- OK. Spune mai departe.
- Am trecut de Dorobanti. Aici a fost tipografia editurii Cartea Romaneasca. Acum e un Mall. Are nume de joc pe care il practicam pe vremuri. Din pacate mizeria care s-a facut la casa Paucescu a adunat o multime de adepti. Demoleaza si, sub masca amestecului de vechi si nou, spun ca au pastrat "culoarea vremurilor".
- Hai mai! Cine zice asta?
- E licenta. Eu sunt artist.
- Bine Vuvuzele. 
- Trec de spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”, construit intre 1885 si 1886. Acolo am fost eu operat cand eram copil. Tin minte ca nu a avut nimeni curaj sa ma opereze. L-au chemat pe director de acasa. Il chema Florin si mai nu stiu cum. Si era duminica Floriilor!
- Dar te-ai plimbat ceva!
- Si asta e doar inceputul. Am vrut sa ajung in Piata Victoriei. Aici era la inceputul secolului XX Palatul Sturza. Construit de arhitectul Iulius Reiniqke la cererea "Beizadelei vitel" era un amestec de stiluri nemaiintalnit. O harababura. Ma si mir cand vad ca toata lumea admira pozele cu aceasta cladire. 
- Nu stiu ce sa zic. Era o cladire aparte. Poate de asta au demolat-o comunistii.
- Am mai auzit prostia asta! Cladirea nu a fost demolata de comunisti! Arhitectii interbelici erau oripilati de constructie. In spatele sau arh Duiliu Marcu a ridicat Palatul Victoria. Apoi au demolat fostul Minister de Externe. 
- Aha. Spune mai departe.
- Am ocolit Piata pentru ca voiam sa ajung la Muzeul Antipa. Muzeul are o istorie veche. Inca din 1834 s-a dat decret pentru fondarea "Museului National" din Bucuresti. Ca de obicei, au trecut ceva ani, vreo 70, pana sa se stabileasca pozitia de azi. Pe scurt, Grigore Antipa, numit director al Muzeului de Take Ionescu in 1893, il convinge in 1903 pe premierul Dimitrie Sturza sa ridice actuala cladire, "un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala tarii". Cladirea e ridicata de inginerul Mihail Rocco, fatada fiind proiectata de arhitectul Grigore Cerchez. Cladirea e gata in 1906, dar e inaugurata in prezenta regelui Carol I, a printului Ferdinand si a Printesei Maria pe 24 mai 1908. 
- Da. Cred ca ajunge pentru azi. 
Am luato pauza. Canta Joe Dasin. http://www.youtube.com/watch?v=XPn52kRQx3k
PS Poza e mai veche. Din Parcul Circului. Atunci nu aparusera fantanile.